Angst om gestresst te raken en overbezorgde ouders spelen een belangrijke rol bij de voorkeur onder jongeren voor zogenoemde ‘lazy girl jobs’, een populaire trend op video-app TikTok. Dat is althans de analyse van Suzy Welch, hoogleraar management aan de NYU Stern School of Business in New York.

Tegenover tv-zender CNBC zei Welch deze week dat de viral trend niet te maken heeft met luiheid, maar eerder met het “sterke verlangen van Gen Z om koste wat kost stress te vermijden”.

Welch gaf aan dat overbezorgde ouders “een groep twintigers hebben gecreëerd die nooit echt moeilijke beslissingen hebben hoeven nemen of moeilijke dingen hebben moeten doen. En wanneer ze daarmee geconfronteerd worden, hebben ze zoiets van auw, auw, ik wil weglopen”.

Haar analyse is volgens Welch gebaseerd op gesprekken met psychiater Jennifer Sotsky, die gespecialiseerd is in problemen van de Gen Z-generatie, grofweg gedefinieerd als jongeren die zijn geboren tussen eind jaren 1990 en 2012.

Welch schreef ook een opiniestuk in zakenkrant The Wall Street Journal over "lazy girl jobs", waarin ze betoogt dat overijverige ouders er niet in geslaagd zijn om de Gen Z-generatie "voor te bereiden op de uitdagingen van volwassenheid". 

'Lazy girl jobs' op TikTok

Posts over 'lazy girl jobs' zijn sinds mei viral gegaan op TikTok, met video's onder de hashtag #lazygirljobs die de afgelopen maanden bijna 18 miljoen keer zijn bekeken. In deze video's pronken gebruikers - meestal vrouwen die achter een bureau zitten - met hun relaxte, goedbetaalde baantjes, waarbij ze vaak vanuit huis werken.

TikToker Gabrielle Judge, die de trend populariseerde, spoorde haar volgers aan om op zoek te gaan naar "banen voor luie meisjes". In een TikTok-video die ze op 23 mei plaatste, zei Judge: "Een baan voor luie meisjes is eigenlijk iets waar je zo weer mee kunt stoppen."

"Er zijn een heleboel banen waarmee je 60.000 dollar tot 80.000 dollar per jaar kunt verdienen, dus een behoorlijk salaris, en helemaal niet zo veel hoeft te doen en ook op afstand kunt werken", gaf Judge aan.

@gabrielle_judge Career advice for women who don’t know what remote job to apply to. You can bay your bills at not feel tired at the end of the day. Women are here to collect those pay checks and move on from the work day. We have so much more fun stuff happeneing in our 5-9 that is way more important than a boss that you hate. #corporatejobs #jobsearchhacks #remoteworking #antihustleculture #9to5 ♬ original sound - Gabrielle👸🏻

Judge zegt tegen Insider dat ze het thema heeft aangekaart om vrouwen aan te moedigen prioriteit te geven aan de balans tussen werk en privé: "Ik wil echt dat mensen begrijpen dat onze tijd zo waardevol is en dat ze zich moeten richten op inspanningen die het beste passen bij hun individuele prioriteiten, niet bij een bedrijf."

TikTok-gebruikers - waaronder Judge - waarschuwen anderen inmiddels dat ze moeten stoppen met het online delen van hun luiemeisjesbaantjes om te voorkomen dat ze "sociaal verstoten" worden, meldde Insider onlangs. "Ga niet op internet over jezelf vertellen", waarschuwde TikToker Kevin White.

@kevin.preston.white Stop oversharing at your corporate job #greenscreen #stitch #careeradvice #corporatetiktok #corporatehumor #corporate #jobsearch ♬ original sound - Kevin White ✨

De opmerkingen van hoogleraar Welch zwengelen in de VS het debat over de balans tussen werk en privé verder aan. Zo stelde TikToker Bonnie Dilber in een post van 18 juli dat er niets mis is met 'lazy girl jobs'. "Thuiswerkers met goed betaalde banen die hun werk serieus nemen, leveren goede prestaties. Anders houden ze die banen niet", aldus Dilber.

@bonniedilber Theres nothing lazy about wanting a lazy girl job! We all deserve it! #lazygirljobs #workculture #remotework ♬ original sound - Bonnie Dilber

LEES OOK: Dit zijn de best betaalde banen voor hoger opgeleide starters op de arbeidsmarkt: in de top 10 verdien je minimaal €4.000 bruto per maand